ilovelondon.se
Rabattkort

Sevärdheter

Musikaler

Boka hotell
Hem - ilovelondon.se
Svenska Svenska English English
Gilla oss på Facebook Gilla oss på
facebook »
Anpassad sökning
HEM
JUL I LONDON
TRANSFER FLYGPLATS
  Stansted transfer
  Gatwick transfer
  Heathrow transfer
RABATTKORT
  Visitor Oyster Card
 
Kort för transport i tunnelbanan, buss, tåg i London.
  London Pass
  GO London Explorer Pass
BILJETTER SEVÄRDHETER
  London Stadium Tours
  Utsiktsplatser
  Kombibiljetter
  St Paul`s Cathedral
  London Dungeon
  London Eye
  Harry Potter Museum
  Westminster Abbey
  Ripley´s Believe It or Not
  Shrek
  Madame Tussauds
  London Zoo
  SEA LIFE Aquarium
BILJETTER NÖJEN
  Konserter / Musik
  Musikaler / Teater
  Mamma Mia
  & Juliet
  Phantom of the Opera
  Les Misérables
  Book of Mormons
  Lion King
  Tina - the Musical
  Pub Crawl
  Utställningar / Mässa
  Afternoon Tea
  Kombibiljetter
  Båtturer / Themsen
  Hop-on/Hop-off buss
BILJETTER SPORT
  London Stadium Tours
  Fotbollsbiljetter
  Premier League
  FA Cupen
  Manchester United
  Fotbollscuper
  Tennisbiljetter
  Wimbledon tennis
  Formel 1 biljetter
  Formel 1
SÖK BILLIGA RESOR
LONDON GODSAKER
  London med barn
  Höstlov / Halloween
  Gömda Pärlor
  Queens Walk
  Guldkorn
LONDON FAKTA
  Fakta / Bra att veta
  Notting Hill
  Ta sig runt
  Helgdagar
  Flytta till London
  Flygplatstransfer
  GRATIS-Tips
LONDON GUIDE
  Big Ben
  Buckingham Palace
  Kew Garden
  Kensington Palace
  London Eye
  London Zoo
  Piccadilly Circus
  St Paul's Cathedral
  The O2 Arena
  The Shard
  Tower Bridge
  Towern
  Trafalgar Square
  Westminster Abbey
  Millennium Bridge
  Tips på London guldkorn
  Utanför London
  Stonehenge
  Harry Potter
LONDON MUSIKALER
  Mamma Mia
  & Juliet
  Phantom of the Opera
  Les Misérables
  Lion King
  TINA - the musical
LONDON PUB CRAWL
MUSEUM
  London Dungeon
  Harry Potter
  Madame Tussauds
  Ripley´s Believe It or Not
  Churchill War Rooms
KREDITKORT MED RESEBONUS
FILM / BÖCKER
SHOPPING
  Marknader
RESTAURANGER
  Afternoon Tea
HOTELL
  Lägenheter
  Vandrarhem / B&B
SÖK LONDON TOURS
SÖK FLYGBILJETT
BRA LÄNKAR
OM OSS / KONTAKT
The Shard
KÖP BILJETTER »
Lokalisera dig i London med Google Maps. Klicka här!
 
 
Public Holidays London

London helgdagar/Vad händer då?


Vad händer i London när det är helgdag?

Det kan vara bra att ha lite koll på vad som händer under helgdagarna eller som det heter i UK "bankholidays". Det mesta brukar vara öppet, men titta gärna lite extra på de ställen ni har tänkt att besöka innan ni åker. Vilka tider har tex din favoritaffär öppet, går tunnelbanann som vanligt? behöver jag kanske boka hotell i i förväg, kommer det kanske att vara långa köer till en sevärdhet etc.

Nedan ger vi er lite information om vad som sker på respektive helgdag och lite om öppettider etc.

Christmas London


New Years day/Nyårsdagen (1 jan)
Dagen efter nyårsafton

Vad händer på nyårsafton/nyårsdagen?
Natten mellan den 31 december och 1 Jan - samlas många människor för att beskåda det stora och spektakulära fyrverkeriet nere vid Themsen - nära London Eye. Först ringer klockan i Big Ben, sedan det stora fyrverkeriet och efter det är slut - sjunger alla med i sången " Auld Lang Syne". Londons borgmästare håller därefter ett tal.
(Vill du inte trängas vid Themsen kan du gå till Trafalgar Square där de visar fyrverkeriet på en stor skärm)

Senare på dagen kl 12.00 - ca 15.00 hålls den stora Nyårsparaden , "London's traditional New Year's Day parade". Paraden startar utanför Hotel Ritz och passerar många kända gator och torg ( Piccadilly Circus, Lower Regent Street, Waterloo Place, Pall Mall, Cockspur Street, Trafalgar Square, och Whitehall ) och slutar vid Parlament Street. I paraden går mer än ca 10 000 personer som kommer från olika delar av UK och även från andra länder. Här sjungs, dansas och spelas det för fullt när dansare, clowner och musikanter passerar på gatorna.


Öppet eller stängt under nyårsdagen?

Det är "business as usaul" på Nyårsdagen. De flesta turistattraktioner är öppna, även museum. (glöm dock inte att titta lite extra på om de stänger tidigare). Denna dag kan det faktiskt vara lite lugnare att gå på museum. Det brukar inte vara lika mycket folk som på de andra helgdagarna. Banker, skolor, bibliotek, postkontor är stängda. För er som gillar shopping detta är en stor shoppingdag då många affärer och varuhus har öppet.

Tunnelbana
Dagen innan nyårsafton och under nyårsdagen kommer det att sättas in extra tåg som går mycket oftare än vanligt.Långfredag/Good Friday (30 mars, 2018) & Annandag Påsk/Easter Monday (1 april - 2018). Påsk 30 Mars - 2 April 2018

Dessa dagar i Påsk (30 mars - 2 april 2018) firas på liknade sätt som i Sverige. Ägg kommer att ätas i mängder och självklart chokladägg till barnen. Lite skillnader finns dock - istället för att bara äta ägg, kan barnen gå på äggjakt på några ställen i London. Finns bla i Kew Garden, Battersea Park, Children Zoo och Cutty Sark. Sedan år 2010 hålls även ett lopp på 1mil i Regent´s Park, London Easter 10K (börjar ca kl 10.00).

För barnen kanske det kan också vara kul att besöka kaninen Edwin som befinner sig utanför London Eye. Där bjuds det på chokladägg och show. Mer specifika påskevents för barnen finns även inne i Kew Garden. Ni lär se påskkaniner i choklad också .... lite överallt.

Vad äter man under påsken i UK?
På långfredagen äter man ofta fisk. Under hela helgen ser ni även konditorier som stoltserar med sina specialla påskverk när det gäller bakelser, kakor etc. Lamm ser ni även så klart på påskborden runtom i UK. Varför inte testa det på en restaurang när ni är här under Påsken. Många har även afternoon tea erbjudanden i stan.

Öppet eller stängt under Good Friday och Easter Monday?
Skolorna är stängda under två veckor kring Påsk. Denna helg brukar det vara mycket folk på turistattraktionerna! Under Påsken kan ni besöka flertalet kyrkor som har mässa eller körsång. Ett tips kan vara att besöka St Pauls Cathedral denna helg.

Good Friday: Oftast är det största turistattraktionerna öppet under Good Friday, även museum. Om du skall shoppa denna dag så har de flesta butiker och de stora varuhusen öppettider som om det vore en söndag. Alltså de stänger lite tidigare än vanligt! Titta in på varje resp hemsida för mer exakt information. Restauranger har så klart öppet.

Easter Sunday: Museum har öppet..Shoppingen är inte mycket att tänka på Easter Sunday. Det finns en lag i UK som säger att de stora butikerna skall ha stängt denna dag. Små butiker,cafeer och restauranger har öppet.(många ägare bestämmer själva om de vill ha öppet eller stängt).

Easter Monday: Museum har öppet. Om du skall shoppa så gäller söndagstider denna dag - alltså de har öppet men stänger lite tidigare än vanligt. Turistattraktioner har öppet. Restauranger och cafeer har öppet.

Tunnelbana
London Underground kommer att köra på Lördags tider under Good Friday. Vanligt tider på Easter Saturday och Söndag. På Easter Monday kommer lördagstider att gälla.
Early May Bank holiday- May day (första måndagen i maj, 7 maj 2018) & Spring Bank holiday (sista måndagen i maj, 28 maj 2018)

I Maj firar man lite som vi gör i Sverige.Våren har kommit! De flesta har ledigt från sina arbeten. Skolbarnen anordnar dans kring en stolpe "Maypole dancing" där barnen håller i band.... de har blomkransar i håret, som vi har på midsommar. 1 Maj genomförs även majtåg för arbetarna, precis som i Sverige. Ni kanske även får se några "Morris dancers" - en gammal folkdans där man dansar med påk och halsdukar....i Maj krönts även flickor till Drottning av UK "Crowning of the Queen of May" som symboliser våren.

Några saker som händer ovan dagar (självklart händer det massor mer under Maj månad i London):

5 - 7 Maj, 2018

"Canalway Cavalcade". I statsdelen Little Venice mellan Regents Park och Hyde Park i kanalen mellan Regents och Grand Unions kanaler kommer flertalet båtar, fartyg, smala båtar och pråmar att sammanstråla. Hit kan ni gå för att äta en bit, se på show, gå på en guidad tur, ta en drink, lyssna på musik etc

I början av Maj
Streets of Spain festival. Festivalområdet är nedanför Queen Elizabeth Hall i South Bank Centre nedanför Waterloo Bridge. Här kan ni fröjdas och mätta era magar med spansk mat och vin. Mycket trevligt att bara strosa omkring här brevid Themsen och samtidigt uppleva lite Spanien i UK.

Öppet eller stängt under Early May Bank holiday and Spring Bank holiday?
Affärer, restauranger, museum och andra turistattraktioner har öppet. Vissa ställen kan ha öppettider som en Söndag, dubbelkolla på resp hemsida.

Tunnelbana
London Underground kör efter lördags tider den 5 maj och 26 maj.


Gatwick Express tickets. Easy travel to London City Center!Summer Bank Holiday (27 Augusti 2018)

Dena dagen symboliserar slutet på sommaren. Många som har haft sommarlov kommer att börja skolan igen och de som har semester börjar arbeta igen. Dagen till ära hålls en återkommande parad "Notting Hill Carnival" som startade 1965 av personer från Trinidad. Här dansas och spelas det i långa banor. Idag deltar personer från flertalet olika länder.

Några saker som händer ovan dagar (självklart händer det massor mer under Maj månad i London):
The Leonard Street Party -Bookstock Leonard Gatufest. Här finns det levande musik, även mat från lokala kaféer och restauranger, filmvisningar, dans m.m. Partyt anordnas av The Bock Club som ligger på 100 Leonard Street.

Brukar även hållas en Slow Food Picnic i Parliament Hill.

Öppet eller stängt under Good Friday och Easter Monday?
Affärer, restauranger, museum och andra turistattraktioner har öppet. Vissa ställen kan ha öppettider som en Söndag, dubbelkolla på resp hemsida. Skolorna är stängda och de flesta har semester. Kan alltså vara lite mer köer och folk i centrala city.

Tunnelbana
London Underground kör efter lördags tider på Summer Bank Holiday.


När är det skollov i UK?
När har skolorna stängt i UK? Kan vara bra att ha lite koll på när det är lov i UK. Kan vara bra att veta när det eventuellt kommer att bli lite längre köer till de flesta stor turistattraktionerna, lite fler folk i city etc.

Lov När Datum
Spring half term/February half term/Februari lov en vecka i mitten av Februari Mån 12 February – Sön 25 Februari 2018
Easter holidays/Påsklov två veckor innan Påsk Mån 26 Mars – Sön 15 April 2018

Summer half term/Vårlov
en vecka i slutet av Maj/början av Juni Mån 28 Maj – Sön 3 Juni 2018
Summer holiday/Sommarlov: sent i Juli till slutet av Augusti Mån 16 Juli – Ons 5 sept 2018
Autumn half term/Höstlov sista veckan i Oktober Tors 19 okt - Sön 29 Okt 2017
Christmas holidays/Jullov slutet av December till början av Januari Mån 18 Dec -Sön 7 Jan 2018

 Halloween - (Tis 31 okt - 2017)

Under Halloween i London lär ni se folk som klär ut sig och många museum och andra turistattraktioner firar hela skollovsveckan med speciella event. Några dagar efter Halloween den 4 november innan Bonfire Night firas "Mischief Night". Denna dag brukar även firas natten innan den 31 oktober. Under åren har det blivit två datum för denna dag.....

I Sverige har vi röd dag "Alla helgonahelgen" i nov. Denna dag "All Saint´s Day i London, 1 nov är inte en helgdag.

Denna kväll går ungdomar och barn runt omkring och tex knackar på en dörr eller ringer på dörrklockan och springer iväg och gömmer sig innan dörren öppnas. Eller fixar så att dörrklockan ringer hela tiden, kleta in saker på handtagen, kasta frukt på dörrarna m.m.

Några saker som händer under Halloween:
Några turistattraktioner som firar Halloween lite extra är London Dungeon, London Sea Life Aquarium, London Zoo, Tower of London, Coca Cola London Eye. Många anordnar stora fester där skräck är temat för kvällen. Firas även "Museums at Night" på flertalet olika museum i staden. Firas 26-28 oktober 2017. (25-27 oktober 2018). Här kan du se alla event under Museums at Night. Under helgen springs loppet "Trick and Treat Run London" i Richmond Park.

Öppet eller stängt under Halloween?
Halloween är inte en helgdag i Storbritannien. Skolor, företag, butiker och andra organisationer är öppna som vanligt. I affärer och runt omkring kommer ni att träffa på utklädda personer både på gator, i affärer och på flera turistattraktioner.

Tunnelbana
Kollektivtrafiken körs på sina normala tidtabeller

Många åker "London Bus Ghost Tour under Halloween" »


Juldagen/Christmas Day, 25 Dec & Annandag Jul/Boxing Day, 26 Dec.

Julafton firas inte som vi gör i Sverige. I Sverige är julafton dagen då vi delar ut julklappar och jultomten kommer på besök. I UK är detta en förberedelsedag inför deras stora dag som är Chistmas Day! Dagen innan den 25 dec eller säkert flera veckor innan finns det en pyntat julgran hemma och ytterligare en sak till som avviker från Sverige - en stor julstrumpa. I julstrumpan eller som många ser ut idag - en stor julsäck kommer troligtvis jultomten att placera ut julklappar och godis i. Här är myten att jultomten klättar ner i skorstenen under natten och sedan blir säcken full av överraskningar. (vad gör de som inte har någon skorsten...)
Många har även ljus på utsidan av deras hus precis som vi har i Sverige.

Några saker som händer ovan dagar (självklart händer det massor mer under Dec månad i London):
En stor julgran placeras på Trafalqar Square (kommer såklart från Norge) varje år. Julsånger ljuder från många kyrkor och skridskoåkning är en självklarhet. Många kända gator julpyntas tex Oxford Street, Regent Street, Covent Garden etc. Julmarknader poppar även upp lite här och där. Julshowerna går varma och i Hyde Parks "Winter Wonterland" erbjuds karuseller, berg och dalbanor och skridskoåkning.

Öppet eller stängt under juldagen och Annandag Jul?
Dessa dagar är de dagar då London kan kännas tyst och lugnt och den 25 december är den enda dagen på året när huvudstaden stängs ner (förutom några av stadens resturanger). På
juldagen stängs butikerna, stationerna för kollektivtrafik och Londons institutioner och sevärdheter håller dörrarna stängda. Den enda attraktion som är öppen året runt är "Ripleys Believe It or Not".

Det kan vara bra att ha som riktmärke att under dessa dagar är London oftast lugnt och det mesta är stängt. Shopping och turistattraktioner är stängda dessa båda dagar. Dagen innan Christmas Day brukar folk sluta tidigare från sina arbeten och skolorna har stängt.

Tunnelbana
Stängt den 25 dec. Inte så många turer den 26 dec.


Vad händer i London under julen »

 


 
LONDON:


LONDON FAKTA RESTAURANGER LONDON GUIDE Tower Bridge
KONSERTER / MUSIK LONDON SIGHTSEEING Big Ben Towern
MUSIKALER LONDON HOTELL Buckingham Palace Trafalgar Square
MUSEUM LÄGENHETER London Eye Westminster Abbey
SHOPPING VANDRARHEM Piccadilly Circus Fler...

I Love the World - boka hotell och vandrarhem i hela världen!
English