The Queen´s Walk i London

Det berömda promenadstråket!

Klassiska göteborg

Promenadstråket vid floden Themsen i London

Queen's Walk passerar Westminster Bridge och sträcker sig från Lambeth Bridge till Tower Bridge. Ta på dig sköna skor och ge dig ut en heldag längst Themsen. Flera av Londons mest kända sevärdheter kommer du passera på din promenad. Sitt ner och ta en kaffe nånstans längst vägen och njut av utsikten. Undra om Drottningen själv har promenerat längst detta promenadstråk?

När började promenadstråket ta form?
The Queen´s Walk är ett promenadstråk som växte fram som en idé ur Patrick Abercrombies "County of London Plan" 1943-44 som var ett förslag som innebar att industrier skulle flyttas ut ur staden och ge plats för offentliga byggnader, företag och öppna utrymmen ämnade för offentligheten. Den första delen av promenadstråket anlades i samband med Festival of Britain 1951. Den gick österut från Westminster Bridge. 26 år senare skulle en mer omfattande gångväg invigas, Jubilee Walkway, för att fira Drottningens silverjubileum år 1977. The Queen´s Walk fick då samtidigt en rejäl uppdatering.

1990 färdigställdes promenadstråket i samband med London Bridge City center gjordes klart. 1996 blev The Queen´s Walk en del av ett nationellt vandringsstråk "the Thames Path National Trail" som följer Themsen mellan Thames Head i Gloucestershire till Thames Barrier i Londonområdet Woolwich. Ett vandringsstråk på 184 miles (cirka 30 mil).

Queens Walk i London

Kul fakta
Visste du att det finns spelbolag som låter dig spela på vilken fot drottningen ska använda först när hon kliver ut genom dörren på Buckingham Palace eller om hon ska vinka vid ett särskilt tillfälle? https://www.unibet.se är en svensk spelsajt som erbjudit betting och casino i många år och även om de inte har just drottningens aktiviteter som spelbara val finns här mycket annat.

Längs stråket finns Dolphin Zone, en plats nära Themsen som har fått särskild hänsyn för design. Längs promenaden här finns lampor som är tillverkade enligt en "dolphin"-standard men figurerna på dem är i själva verket störar och inte delfiner vilket gör att namnet på området är lite missvisande. Missa inte den anrika karusellen "The Golden Carousel" som ligger nedanför Hungerford Bridge och Golden Jubilee Bridges.

Sevärdheter längs The Queen´s Walk

Många väljer The Queen´s Walk när de besöker London för att det ger en vacker bild av staden. Längs promenaden finns det dessutom en hel del sevärdheter man inte bör missa. Vi listar fem av dem men det finns betydligt fler och en vandring längs The Queen´s Walk kommer garanterat erbjuda något för de allra flesta.

Shakespeare´s Globe

En rekonstruktion av Globe Theatre där William Shakespeare sägs ha skrivit flertalet av sina pjäser. Teatern byggdes första gången 1599, brann ner 1613, byggdes upp igen 1614 och revs sedan 1644. Kopian av den öppnades 1997 och är en hyllning till Shakespeare och engelsk teaterhistoria.

London Dungeon

Här återskapas blodiga händelser från Englands historia. Skådespelare är utklädda och åkattraktioner skildrar makabra händelser som ger besökare kalla kårar än idag.

London Eye

Ett enormt pariserhjul som ger ett unikt fågelperspektiv över London. Den öppnades på nyårsafton 1999 och byggdes för att fira millennieskiftet.

The Clink Prison Museum

Clink var ett fängelse som var i bruk från 1100-talet fram till 1780. Här kan du beskåda urgamla tortyrredskap och få höra kusliga berättelser om de fångar som satt fängslade här.

Tower Bridge

En av världens mest kända broar. Den byggdes i slutet av 1800-talet för att säkra kommunikationer när staden växte österut. Brotypen är klaffbro, vilket betyder att den går att öppna vilket också sker vid behov.

Ta ett stopp och ät en bit
Om du har tänkt gå längs The Queen´s Walk kan vi även rekommendera att du tar en paus på en av de många uteställena. Det serveras mat och dryck från i stort sett hela världen och särskilt på våren och sommaren kan man känna dofter av god mat runt varje krök. Restauranger och pubar hittar du längst vägen. Ett tips är att stanna till på Borough Market. En trevlig matmarknad.

Romantisk plats
The Queen´s Walk är också en romantisk plats enligt många besökare. Eller som en person har sagt. "Det kanske blåser lite men vandringen är fantastisk. Ta med en person du älskar och se solnedgången och du kommer att bli förälskad på nytt".

Cykla vid Queen´s Walk
På flera ställen längs promenaden går det bra att cykla.

Karta - Queen´s Walk London
London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top