London Fakta

Storbritaniens Huvudstad

Storbritaniens Huvudstad vid floden Themsen

Här följer lite olika fakta om London. Vissa saker kan vara bra att känna till inför ditt besök till London. I London bor ca 9,5 miljoner invånare. Stadens centrum ligger ca 80 kilometer från flodens utlopp i Nordsjön i sydöstra England. Themsen delar staden i två delar, och i London finns många kända broar som tex den berömda "Tower Bridge". Staden grundades år 43 efter Kristus och grundades av romarna som vid denna tiden döpte sin stad till, Londinium. London är en av de mest besökta städerna i världen.

En av de mest kända byggnaden i London är - Houses of Parliament, även känt som Palace of Westminster. London är känt för sina många sevärdheter och rik kultur. Pund sterling (GBP) och språket är engelska men London är en mångkulturell stad och här talas mer än 250 språk. Staden är uppdelad i 32 olika stadsdelar.

London grundlades år 43 e Kr av romarna

London grundlades

År 43 e Kr invaderades Britannien av kejsar Claudius som senare anlade olika baser i landet. Romarna grundade Londinium som ett Rom i norr och staden anlades vid delen i London som idag är City. Romarna byggde broar över floden Themsen. Staden brändes ner vid olika uppror men romarna byggde upp den igen. Runt slutet av 300-tatelt lämnade romarna Britannien.

Flygplatstransfer London

Flygplatstransfer

Ett enkelt och smidigt sätt att ta dig från flygplatsen och in till centrala London är med expresståg. Köp gärna dina biljetter redan innan så slipper du ordna med biljetter på flygplatserna. De går oftast var 15 minut.

Nödsituation i London

Nödsituation

Ring 999 eller 112 när du behöver akut hjälp som polis, brandkår eller sjukvård.

Flygpplatser i London

Flygplatser i London

Det finns fem stycken flygplatser i London: Heathrow Flygplats (32 km väst om London), Stansted Flygplats (ca 10 km från centrum), Gatwick Flygplats (ca 45 km söder om London.), London City Airport (ca 9 km öster om London) och Luton Airport (51 km nordväst om London ). Från Heathrow Airport åker du smidigt och snabbt med Heathrow Express in till London på 20 minuter. Från alla flygplatser går både bussar och privat transfer.

Det finns olika sätt att ta sig från Londons flygplatser. Från flera av flygplatserna kan du åka expresståg in till London city, Gatwick Express in till London på 30 minuter, Heathrow Express på 20 minuter, Stansted Express på 55 minuter. Från alla flygplatser går både bussar och privat transfer.

London med floden Themsen som delar staden

Themsen som delar staden London i mitten

Huvudstaden London ligger på båda sidor om floden Themsen. Vid flera ställen förbinds staden av flertalet broar över floden.

Den mest kända bron i London är Tower Bridge. Tower Bridge i London tillhör en av världens med kända broar.

Övriga broar är bla: Millennium Bridge, Westminster Bridge, London Bridge, Albert Bridge, Waterloo Bridge, Golden Jubilee Bridges och Blackfriars Bridge

Båtturer på Themsen är en stor turiskattraktion med kvällsturer, matturer och flera av de passerar kända sevärdheter där ni kan se tex Houses of Parliament, The Shard, Tower Bridge, The London Eye, St Pauls Catedral och Big Ben mfl.

Båtturer på Themsen

Vi samarbetar med olika affilate partners med våra båtturer på Themsen i London:

Bagageförvaring i London

Bagageförvaring i London

Om det inte finns möjlighet att förvara ditt bagage på ditt hotell så finns det flera ställen i London där du kan förvara ditt bagage i några timmar och hämta det innan avfärd hem.

Tunnelbanan The Tube i London

Tunnelbanan i London

Mycket smidigt att ta sig runt via tunnelbanan i London. År 2016 den 19 augusti startade Londons tunnebana sin 24 timmars service på helgerna. Night Tube innebär att Londonbor och besökare kan resa på fredag och lördag nätter och tidiga timmarna på lördag och söndag förmiddag. Tunnelbanan i London har många namn - oofficiellt kallad "London Underground" eller (the) Underground, eller informellt "the Tube" tar du dig smidigt och snabbt till olika delar av staden. Det finns en blå, grön och röd linje och linjerna är över 10 st som tar dig till ca 280 stationer.

Ett Visitor Oyster Card är ett tunnelbanekort som passar dig som turist i London. Beställ det gärna innan din resa till London. Du kan också använda kortet mellan flygplatserna i London, Heathrow, Gatwick och London City airports.

Planerar du fler dagar i London (upp till 7 dagar) kan ett London Travelcard passa dig istället.
Flertalet olika museum i London

Många museum

I London finns många världskända museum. Ett av de mest kända i London är British Museum och Tate Modern.

Några museum i London inom konstutställningar är gratis att besöka, bla Tate Modern, Science Museum och Londons Natural History Museum. Med en lång historia från romartiden finns det många historiska verk att besöka.Vad sägs om The Tower of London och Westminster Abbey.

Se vilka museum du kan besöka i London!

Londons regering,kabinettet.

Londons Regering

Regeringen leds av premiärministern som utses av monarken och som av sedvana är ledaren för majoriteten i underhuset. Övriga ministrar, alltså cirka ett hundratal, utses av monarken på förslag av premiärministern.

Storbritanniens regering består av cirka 100 personer. Regeringens inre kärna kallas kabinettet (Cabinet of the United Kingdom), och motsvaras i Sverige av regeringen.

Regeringens säte är i London, The Palace of Westminster.

Äldsta byggnaderna i London

De äldsta bevarade byggnaderna i London

Westminster Hall är bland de äldsta delarna i byggnaden i Palace of Westminster. Hallen är daterad till runt 1097.

The White Tower i Tower of London är också gammal och byggdes någon gång mellan 1066 och 1091.

Londons stadsdelar

Londons Stadsdelar

I London pratar man om inre och yttre London. Staden är indelad i 32 stadsdelar, eller boroughs som man kallar det.

Några berömda stadsdelar är bla: "West End" med flera kända sevärdheter som som Westminister Abbey, Buckingham Palace, Big Ben och kända gator och områden som Piccadilly Circus, Oxford Street, Regent Street, Trafalgar Square, Leicester Square och Hyde Park.

En annan känd stadsdel är "Lambeth" för det kända hjulet, London Eye ligger. "Chelsea" den minsta stadsdelen finner du bla de kända varuhuset Harrods och kända platser som Portobello Road och Kensington Palace.

Turistinformation i London

Turistinformation

Besök gärna ett turistkontor när du kommer till London för att höra lite om vad som är på gång i staden.

Det finns flera turistbyråer i London, bla vid Victoria Visitor Centre, Picadilly Circus Visitor Centre etc.

Musikaler i London

Musikaler i London

En trevlig sak att göra under ditt besök i London är att gå på en show eller musikal. Det finns flertalet musikaler som spelas på olika arenor i London.

Se här vilka musikaler som för tillfället går i London.

London Eye i London

London Eye

Ett mycket känt riktmärkte i London är pariserhjulet "London Eye" som restes inför melleniumskiftet (1999–2000. Hjulet ligger på på Themsens södra sida.

Hjulet har 32 gondoler där 25 passagerare kan sitta i varje gondol. Det tar cirka 30 minuter att åka ett helt varv samtidigt som ni får en helt fantastisk utsikt över London city.

London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top