St Paul´s Cathedral

Norra Europas största kyrka

Den fantastiska Katedralen i London.

För er som tycker om kyrkor och katedraler, missa inte ett besök i denna vackra byggnad. Det har stått tre katedraler innan på samma plats som du idag finner St Pauls Cathedral. Inredningen är helt fantastisk där mosaik blandas med utsmyckad sten. Inne i katedralen finns ett bibliotek, en krypta och flertalet gallerier. En av de berömda är "the Whispering Gallery". Kyrkan kan även användas för privata tillställningar i helt fantastiska rum. Missa inte den fantastiska utsikten från toppen av domen.

St Pauls Cathedral London entrebiljett

St Paul´s Cathedral entré

Besök St Paul´s Cathedral. En helt fantastisk byggnad. Bara gå runt och beskåda detta mästerverk. För dig som vågar och orkar tycker vi ni skall vandra alla trappor upp i domen och ut på utsidan. Där uppe får ni en fantastisk utsikt ut över London. Se kapellerna på bottenvåningen och gå de 257 trappstegen till Whispering Gallery där du kan testa den unika akustiken. Vill du se ut över London går du de ytterligare 271 trappstegen upp till Golden Gallery (toppen av domen).

I biljetten ingår: Entré till St Pauls Cathedral, Whispering Gallery, Golden Gallery, kryptan. Multimediaguide.

Besök St Paul´s Cathedral i London

Idag ser du alltså den fjärde katedralen som färdigställdes år 1710. Det tog 35 år att bygga katedralen med start år 1675. Arkitekten är Sir Christopher Wren. Han fick i uppdrag att bygga en ståtlig byggnad och till sin hjälp studerade han andra byggnader i Europa som bla Peters kyrkan i Rom. Runtomkring St Paul´s är det endast ca 5 minuters promenad till the London Museum, Shakespeare´s Globe och the Tate Modern. Du kan ta dig hit med tunnelbanelinjerna District Lines eller Circle Lines.

St Pauls Cathedral London historyHistoria
Byggnaden är utformad som ett latinsk kors om du ser den uppifrån, ca 39 meter långt och på bredden ca 30 meter. I mitten finns en stor rund yta där åtta pelare bär upp kupolen. Självaste toppen/kupolen på kyrkan ligger ca 112 meter över markytan. Längd 152 meter med ett tvärskepp på 76 meter. Kupolen är 110 meter hög, inklusive korset. Fasaden i två våningar har två torn.

St Paul´s Cathedral är norra Europas största kyrka och den andra största katedralen i världen. Inne i kyrkan finns flertalet olika kyrkklockor - den tyngsta heter Great Paul och väger ca 17 ton.

Kyrkan används idag som säte för den anglikanska biskopen av London. Inne i katedralen finns ett bibliotek, en krypta och flertalet gallerier. En av de berömda är "the Whispering Gallery". Kyrkan kan även användas för privata tillställningar i helt fantastiska rum. Nere i kryptan finns även ett café där du kan fika.

St Pauls Cathedral Blitzen LondonII Världskriget
St Paul´s Cathedral drabbades under "Blitzen" den 10 oktober 1940 med en direktträff och fick stora skador på insidan. Under den andra stora träffen av bomber över staden - den 16 april 1941 - klarade sig katedralen hyffsat och därefter blev den en symbol för staden som stod för överlevnad. På den norra sidan utanför finns en minnesten över de 30.000 offren från "Blitzen".

Cermonier
Några viktiga cermonier som har tagit plats i kyrkan är bla begravningen av Lord Nelson (han dog i slaget vid Trafalgar 1805), the Duke of Wellington (vann slaget i Waterloo 1815) och Sir Winston Churchill.

Det som kännetecknar de personer som är begravda i kyrkan är att det är mest militärer, målare och arkitekter och inte kungligheter, statsmän och författare som ni finner i Westminster Abbey.

Arkitekten som byggde St Paul´s - Sir Christopher Wren ligger självklart begraven här.

Några andra cermonier var bröllopet mellan Prince of Wales och Lady Diana Spencer, 29 Juli 1981. Även firandet av Hennes Majestäts 80-års dag den 21 April 2006.

Köp St Paul´s Cathedral biljetter »

St Paul´s Cathedral
Adress: St. Paul's Churchyard, London EC4M 8AD (Ligger mellan gatorna St Paul´s Church Yard och Paternoster Square. Du kan inte missa den ifall du har gått över Millenium Bridge. St Paul's Churchyard, Cannon Street, London, EC4M 8AD)

Missa inte utsikten uppifrån St Paul´s

The Stone Callery
Om du tycker om gallerier och utsikt och inte är rädd för höjder kan vi rekommendera att du går de 378 stegen upp till "the Stone Gallery". Härifrån kan du ta fantastiska bilder över London. Du rör dig på utsidan av katedralen. Under Stone Gallery ligger "The Whispering Gallery", denna går runt på insidan av katedralens dome. Hit kommer du när du har gått ca 259 trappor från marken.

Gallerian är känd för sitt viskande ekoljud. Viskar du mot väggen kan man höra det på motsatta sidan. Du kan även besöka "The Golden Gallery" - när du går hit går du på insidan av katedralen och kan beskåda Wren´s fantastiska verk. Hit är det ca 530 steg.

Vi har besökt "The Stone Gallery" och detta var vår upplevelse. "Trots min höjdskräck tog jag mig upp alla stegen och ut på utsidan. Men jag höll mig längst kanten för det darrade rejält i benen. Men det var verkligen värt det. Däremot var det lite jobbigt när man skulle ner igen då fick man gå lite på utsidan för att komma till nergången."

Lite kuriosa:
Fler personer som ligger begravda här är bla Florence Nightingale, konstnärerna Sir Joshua Reynolds och Sir John Everett Millais, forskaren Sir Alexander Fleming, kompositören Sir Arthur Sullivan (Gilbert & Sullivan) och skulptören Henry Moore.

Insidan på katedralen är dekorerad av den kända konstnären Sir James Thornhill.

Ingen fotografering
Tänk på att man får inte fotografera eller filma inne i katedralen. Däremot går det bra att ta bilder när du är på utsidan.

Köp St Paul´s Cathedral biljetter

Källa: St Paul´s Cathedral , Wikipedia. Bilder: Get Your Guide. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vi samarbetar med GetYourGuide för köp av biljetter.
Karta - St Pauls Cathedral
London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top