Trafalgar Square

Londons mest kända torg

Trafalgar Square - med pelaren med Lord Nelson på toppen.

Trafalgar Square är ett stort torg med vackra trappor och fontäner. Torget är ett minnesmärke över "Slaget vid Trafalgar" (där Horatio Nelson vann över Napoleon år 1805). Den mest kända statyn är nog själva Nelson som står högst upp på toppen.

Londons mest kända torg

Torget omges av gator förutom där ni kan gå uppför trapporna mot norr till Museet National Gallery och den vackra kyrkan Martin-in-the-Fields.

Historia
Långt tidigare under 1600-talet låg det ett fängelse på samma plats. Torget ligger mitt i staden och anlades 1829. Trafalgar Square anlades mellan 1827 - 1835 av arkitekt John Nash. Innan torget byggdes låg det ett hotell på platsen som hette Golden Cross Hotel. Detta Hotell nämns vid namn i Charles Dickens´s novell "The Pickwick Papers".

Statyn med Nelson står i mitten på torget och övriga monument ser ni i tre av hörnen. De tre är George IV, sir Henry Havelock och sir Charles James Napier.

Vad finns runt omkring Trafalgar Squares
Tittar ni ner mot söder kan ni skymta Big Ben långt bort ner på gatan. Mot sydväst har ni paradgatan "the Mall", söder om torget ser ni Whitehall, väster ser ni Canada House.

Lord Nelsons kolumn
Pelaren står mitt på torget och det är allt svårt att fota pelaren på nära håll. Runt omkring själva pelaren ser ni fyra stora bronslejon. De är skulpterade av sir Edwin Landseer och är 51.6 meter hög. Lejonen runt pelaren skyddar monumentet. Här finns även vackra fontäner. Om vädret tillåter stanna gärna till en stund och sätt er på trapporna mot National Gallery och titta ut över torget och insup atmosfären.

Trafalgar Squares lejon
Det finns fyra bronslejonstatyerna vid foten av Nelsons kolumn, de anlades 1867 av Sir Edward Landseer och skall beskydda monumentet.

Trafalgar Square fontäner
De två fontänerna anlades till torget 1845. Under 1930-talet lades det till delfiner, tritoner och delfiner till fontänen. På kvällen lyses fontänerna upp med LED-lampor.

Plats för demonstrationer och andra event
Trafalgar Square är även känt för sina stora demonstrationer av de olika slag. Det har varit några genom åren. En av de stora var bla 1887 den 13 november. Demonstrationen startade med en protest mot fängslandet av den irländske parlamentsledamoten, William O ´Brian. Tyvärr slutade den med att allt urartade och flera skadades och några avled.

På torget pågår flera olika event genom året, bla olika festivaler, det kinesiska nyåret firas och inte minst under julen i London sjungs det sånger vid den årliga julgranen.

Saker att göra på torget
Besök National Gallery och titta på konst, titta in i den fina kyrkan, ät eller fika på någon av de mysiga restaurangerna eller cafeerna på torget eller ta en drink på rooftopbaren på Hotellet "Trafalgar St James".

Lite kuriosa

Trafalgar Square var den första platsen i London som lystes upp med elektriskt ljus. Ljuset kom upp 1848. Det måste ha varit fantastiskt att vandra runt i staden på den tiden och gå förbi och titta på båglamporna som lyste i mörkret.

Royal Mews - det brittiska kungahusets hovstall
Under 1300 - 1600 talet läg här tidigare Royal Mews som vid 1800-talet flyttade till sin nuvarande plats vid Buckingham Palace.

Källa: Trafalgar Square, Wikipedia. Bilder: Free Images. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll.
Karta - Trafalgar Square
London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top