Ta sig runt i London

Kollektivtrafiken i London

Bästa sätten att ta sig runt i London!

Precis som Stockholm är London en gåvänlig stad. Många sevärdheter ligger inom promenadavstånd från varandra. Vill du inte gå, finns det tunnelbana, buss, taxi och cyklar. Barn under 11 år åker gratis på bussar och tåg. Barn mellan 11 och 15 år åker på rabatterade resebiljetter. Planera dina aktiviteter under dagen för att slippa att åka fram och tillbaka till ett område som du redan har besökt.

I London tar du dig fram kanske först och främst med deras tunnelbana - The Tube. Med tunnelbanan rör du dig snabbt om du vill göra många saker på samma dag. Bussen är det billigaste alternativet. När du är ute och promenerar i London, glöm inte av att det är vänstertrafik och titta åt rätt håll när du går över gatorna. Ett smidigt sätt att transportera sig i London är att köpa ett Visitor Oyster Card för resor i London med tunnelbana, buss, London Overground, National Rail och DLR (Dockland Light Railway).

Köp gärna ett Visitor Oyster Card innan din resa till London eller ett Travelcard för att slippa köpa lösa biljetter!

Ta sig runt via the tube i London

London Tube

Tunnebanan sträcker sig inom de centrala delarna av London och områdena runt omkring centrum - Essex, Heartfordshire och Buckinghamshire.

Den första sträckan öppnade år 1863 - detta gör att Londons tunnelbana är världens äldsta tunnelbanesystem. Det kunde ha varit ännu äldre om det hade byggts som det var tänkt - år 1854. The London Underground har 11 linjer: Bakerloo line, Central Line, Circle Line, District Line, Hammersmith & City Line, Jubilee Line, Metropolitan Line, Northern Line, Piccadilly Line, Victoria Line, Waterloo & City Line etc.

Det smidigaste sättet är nog att ta tunnelbanan. Det finns många linjer att välja mellan som går åt alla håll och kanter. När du är ute och går ser du skylten till tunnelbanan – underground - med namnet på stationen.

Vissa stationer kan kännas lite instängda och trånga när ni går nedför flertalet trappsteg och sedan förirrar er i en massa gångar under jorden. Var uppmärksam på skyltningen så ni inte tar fel tunnel. Det som kan vara lite trevligt är att någon står och spelar gitarr och sjunger – när ni väntar.

Om du kommer att vara i London runt 4 dagar och tänker transportera dig runt med buss och tunnelbana, rekommenderar vi dig att skaffa ett Visitor Oyster Card. Du spar pengar på att köpa detta metrokort istället för att du köper lösa biljetter.

Natttrafiken i London kan ni läsa här »
Ta sig runt med buss i London

Buss

De röda dubbeldäckare är kännetecknet för London! I vilken annan stad än London är bussarna ett sådant känt turistmärke? Dubbeldäckarna far runt i staden och det gäller att akta sig när de tar fart. Det finns över 700 rutter att välja på och det finns runt 7000 bussar. Vi tycker nog att du bör åka buss en gång och sätta dig på övervåningen. Det är som en liten egen sightseeing. Självklart finns det även bussar som inte är "double deckers" - de kallas "bendy" buses.

Bussen är det billigaste sättet att resa i London. Alla barn under 11 år reser gratis på bussarna. Är du över 10 år måste du ansöka om ett Zip Oyster Card för att styrka din ålder.

Observera att du inte kan köpa bussbiljetter kontant ombord på bussar! Köp alltid biljett innan du går ombord – eller använd ännu hellre ditt Oyster Card.

Det finns bussbolag som anordnar sightseeing för turister. Dessa bolag är Big Bus Company och Original London Sightseeing Tour. På dessa bussar kan ni köpa dagpass och dessa gäller under hela dagen och ni kan hoppa av och på hur många gånger ni vill! Dessa linjer avgår från speciella busshållplatser - ni kan inte missa de. De stannar och startar oftast från de mest kända turistplatserna.

Black Cab som transportmedel i London

Taxi

London Black Cabs trafikerar gatorna överallt - de där små gulliga runda svarta bilarna"the London Black Cabs"- där man går in och sätter sig bakom föraren. Om du behöver en taxi vinkar du in bilen men kolla först att skylten på taket är tänt (gult ljus) med "for hire"= ledig.

Alla taxibilar skall ha en taxameter som är väl synlig. Bilarna kan ta minst fem passagerare och har du småbarn finns det ofta en bilbarnstol. För de som är handikappade finns det möjlighet att ta med sig sin rullstol.

En taxichaufför i England måste genomgå en omfattande utbildning och lära sig alla gatorna i London. Du lär inte komma fel om du väljer en London Cab.

Taxibilarna är Hackneybilar och de startade under 1700-talet med sin service i London. 1907 startade den första taxametern i bilarna.
Köp Oyster Card i London

Smidigt kort i kollektivtrafiken i London

För att förflytta dig via olika transportmedel i London rekommenderar vi er ett Oyster Card!

Med ett Oyster Card blir resorna billigare än om du köper lösa biljetter.
Visitor Oyster Card är ett elektroniskt kort där du kan resa med tunnelbanan, spårvagn, buss och tåg, "the Docklands Light Railway" och "National Rail" i London. Kortet fyller du på med pengar sk. credits. Du kan alltid fylla på med mer credits på plats i London. Beställer du ett kort skickas det till dig via post. Tänk på att köpa ditt Oyster Card i god tid innan avres då det kan ta upp till 14 dagar att få ditt metrokort via post till Sverige.

Ta sig runt med båt via Themsen i London

Båt

Om du har åkt runt London med både tunnelbana, buss och taxi kan vi rekommendera en tur med båt på Themsen. Kombinera att flytta dig en bit med båt och ta det som en liten utflykt. Du får se staden ur ett helt annat perspektiv.

Det finns många olika turer bla: Från Wesminster Pier som både avgår upp och nedför floden Themsen. Du kan åka till Kew Garden, Hampton Court m.m. Fler pirer är Waterloo, London Eye Embankment och Tower Bridge piers.

Med en hop-on/hop-off biljett kan du åka runt med båt under en hel dag och komma till flera av Londons sevärdheter. Kul och smidigt sätt att ta sig runt på.

Ta sig runt via promenad i London

Till fots

Glöm inte att ta på dig ett par bra promenadskor. Har du kanske glömt dina bästa par hemma kan du ju alltid gå in i en butik och handla. Det mesta i innerstan är inom promenadavstånd. Skaffa dig en bra karta och sedan är det bara till att börja promenerar.

Ett bra promenadområde om du vill se kända sevärheter är Big Ben där du har nära till bl a Westminster Abbey och Buckingham Palace. Om du tar dig över till andra sidan av Themsen kan du starta vid London Eye och gå bort till The Tower Bridge.

Vissa övergångsställen är de breda sträcken som du känner igen från Beatles skivan "Abbey Road". Där spatserar Beatles gänget över de vita sträcken. På andra ställen måste du trycka på knappen för att kunna gå över - vänta på den gröna gubben som skall lysa

Ta sig fram via cykel i London

Cykel

London fokuserar på fler och fler personer som använder cykeln i stan. Ni kan hyra cykel på över 400 platser i London.

När du cyklar, ta det lugnt, kom ihåg att köra till vänster! Använda hjälm. Du kan hyra cyckel på fletalet olika ställen i London. Du kan också följa med på en guidad cykeltur i London.

Passa dig när du cyklar i trafiken. Ett förslag är att åka bredvid Themsen där bilarna inte kör. Var dock uppmärksam för ojämna vägar och tunnlar där du kanske måste ducka - (när tunneln är för låg).

Boka blandade cykelturer i London
Ta dig runt via linbana i London

Linbana

Ja linbana (IFS Cloud Cable Car )är väl inte det vanligaste sättet att ta sig runt i London, men det kan vara en häftig upplevelse.

Linbanan tar dig över Themsen, från the ExCel exhibition center i Royal Victoria / Emirates Royal Docks och över till London O2 Arena på andra sidan Themsen (Emirates Greenwich Peninsula).

Boka Linbana i London »
London Eye
London musikaler
London fotbollsbiljetter
Afternoon Tea i London
Top